Przesilenie Zimowe

Czas Bożego Narodzenia jest niezwykły, jest to moment zadumy a także refleksji oraz nostalgii. Z porami roku związanych jednak jest wiele przesądów a także zwyczajów. Cykle dnia, miesięcy oraz rytuałów, związane były i są z cyklami roku oraz porami dnia i miesiąca. Jest wiele obrzędów związanych z cyklem czasowym.

Tak więc przesilenie zimowe było już dostrzegane w czasach epoki kamienia. Kręgi megalityczne potwierdzały ten fakt. Ludzie dostrzegali to, Czytaj całość „Przesilenie Zimowe”

Mitra a katolicyzm

Dniem narodzin Mitry jest 25 grudnia. Taka data obowiązuje od IV wieku. Była także przyjęta jako dzień narodzin Jezusa Chrystusa. Obecnie więc daty te pokrywają się i są zgodne. Jako pierwszy w tradycji chrześcijańskiej opisywał Hipolit Rzymski, który to opisywał to już w II wieku. Dzień narodzin Mitry nie był dniem i świętem Państwowym. Był on jednak czczony.

Nalezą on jednak do nurtu pogańskiego kultu. Dzień Mitry czyli święto słońca przypadało na niedzielę, i do dziś niedziela obchodzona jest dzień wolny od pracy i dzień odpoczynku Czytaj całość „Mitra a katolicyzm”

Mitra w Rzymie oraz w Grecji

Mitra to było jedno z bóstw. W okresie hellenistycznym bóg ten pojawił się także czyli był czczony w Grecji. Tam ten kult nabrał cech ezoterycznych. Bóg był identyfikowany z greckim Heliosem a także Apollem. Już w I wieku kult bóstwa Mitry bardzo przybrał na sile. Mitraizm zaczął się szerzyć w całym Rzymie. Mitreum było zlokalizowane w podziemiach obecnej bazyliki San Clemente.

W III oraz IV wieku mitraizm był włączony do państwowego zasobu-kanonu religijnego. Miało to miejsce w Rzymie. Bóstwo Mitra było prezentowane jako młodzieniec ubrany w tunikę. Czytaj całość „Mitra w Rzymie oraz w Grecji”

Potrawy Mięsne

Przed każdymi ważnymi świętami jest post. Trzeba przygotować potrawy postne, jak i te mięsne oraz rybne. Przygotowuje się je według starych i sprawdzonych przepisów, jak według tych uaktualnionych. Potrawy mięsne przygotowuje się z dziczyzny, a także z drobiu, wieprzowiny i sarniny. Potrawy mięsne powinny być przygotowane według sprawdzonych przepisów.

Potrawy mięsne przygotowuje się naprawdę długo, koniecznie trzeba dodać do nich odpowiednie przyprawy a także odpowiednie ilość ziół oraz soli i pieprzu. Czytaj całość „Potrawy Mięsne”

Potrawy z ryb

Na Boże Narodzenie oraz na Wielkanoc koniecznie trzeba przygotować szereg pysznych potraw, które koniecznie muszą pojawić się na stole. Potrawy z ryb z reguły pojawiają się na stole przy okazji świąt różnego typu. Pysznie smakują takie potrawy, jak ryba w galarecie czy ryby smażone. Ryby smażone robi się według starego i stałego przepisu czyli macza się w mące , soli, jajkach a także innego typu przyprawach a także w panierce.

To dzięki temu każdy typ ryby może smakować naprawdę dobrze a na dodatek jest super dodatkiem do pieczywa, ziemniaków oraz surówek. Czytaj całość „Potrawy z ryb”